Wednesday, April 7, 2021

UNIT 1 - GE8076 PROFESSIONAL ETHICS IN ENGINEERING - MULTIPLE CHOICE QUESTIONS (MCQs) - UNIT I

  

GE8076 PROFESSIONAL ETHICS IN ENGINEERING

UNIT 1 HUMAN VALUES

MULTIPLE CHOICE QUESTIONS (MCQs) 

                                                                                        by Dr. S. Selvaganesan, Prof. & HoD/IT, JJCET

Morals, values  and Ethics  – Integrity  – Work ethic  – Service learning – Civic virtue –Respect for others – Living peacefully – Caring – Sharing – Honesty – Courage – Valuing time – Cooperation – Commitment – Empathy – Self-confidence – Character – Spirituality – Introduction to Yoga and meditation for professional excellence and stress management.

 

1) Human values are

A. virtue

B. immorality

C. sin

D. All of the above

Ans: A

 

2) Human values are

A. principles

B. standards

C. beliefs and convictions

D. All of the above

Ans: D

 

3) Moral is concerned with the principles of ______________.

A. Right behavior

B. wrong behavior

C. right and wrong behavior

D. none of the above

Ans: C

 

4) Morality is quality of being_____________.

A. immoral

B. moral

C. dishonest

D. None of the above

Ans: B

 

5) ____________ is a study of human behaviour as a sequence of beliefs about what is right or wrong, or good or bad.

A. Medical ethics

B. Accounting ethics

C. Descriptive ethics

D. None of the above

Ans: C

 

6) ______ are a set of principles or standards of behaviour, that are regarded as desirable, important and held in high esteem by society.

A. Values

B. Emptiness

C. Worthless

D. None of the above

Ans: B

 

7. ________ is defined as the discipline dealing with what is good and bad, and with moral duty and obligation.

A. Behaviour

B. Ethics

C. Obedience

D. None of the above

Ans: B

 

8. ____________  is concerned with the rules and standards governing the conduct of engineers in their role as professionals.

A. Medical ethics

B. Accounting ethics

C. Descriptive ethics

D. Engineering ethics

Ans: D

 

9. Descriptive ethics is called _____________,

A. Morals

B. Prescriptive Ethics

C. Analytical ethics

D. None of the above

Ans: A

 

10. Normative Ethics is _____________.

A. Morals

B. Prescriptive Ethics

C. Analytical ethics

D. None of the above

Ans: B

 

11. Meta Ethics is _____________.

A. Morals

B. Prescriptive Ethics

C. Analytical ethics

D. None of the above

Ans: C

 

 

12. ___________ describes the goodness or badness, or right or wrong of actions.

A. Morals

B. Values

C. Ethics

D. None of the above

Ans: A

 

13. __________ describe individual or personal standards of what is valuable or important.

A. Morals

B. Values

C. Ethics

D. None of the above

Ans: B

 

14. ___________ describes a generally accepted set of moral principles.

A. Morals

B. Values

C. Ethics

D. None of the above

Ans: C

 

15. _______ is the quality of being honest and having strong moral principles and moral uprightness.

A. Honesty

B. Integrity

C. Sincerity

D. None of the above

Ans: B

 

16. ______ is a set of values based on the moral virtues of hard work and diligence.

A. Work ethic

B. Integrity

C. Conscientiousness

D. None of the above

Ans: A

 

17. Which of the following characters ensure the possession of work ethic in an employee.

A. Reliability and Dedication

B. Productivity

C. Co-operation and Character

D. All of the above

Ans: D

 

18. Which of the following factors demonstrate a strong Work Ethic

A. Integrity and Sense of Responsibility

B. Emphasis on Quality

C. Discipline and Sense of teamwork

D. All of the above

Ans: D

19. Some basic guidelines to increase employee work ethic:

A. Expect your manager to set a good example.

B. Create a public recognition system and monetary award system

C. Set clear goals and milestones & Monitor potential troublemakers.

D. All of the above

 

20. The most obvious sign of a negative _________  is a lack of productivity.

A. Integrity

B. Work ethic

C. Conscientiousness

D. None of the above

Ans: A

 

21. The absence of Espirit de Corps leads to ______________.

A. Integrity

B. Work ethic

C. Negative work ethic

D. None of the above

Ans: C

 

22. __________ is a method of teaching, learning and reflecting that combines academic classroom curriculum with meaningful service,  frequently, youth service, throughout the community.

A. Smart learning

B. Service learning

C. Online learning

D. None of the above

Ans: B

 

23. Service-Learning is mainly for

A. enriching the learning experience

B. teaching civic responsibility

C. strengthening communities

D. All of the above

 

24. The following are four types of service learning methods followed.

A. Direct Service-Learning and Indirect Service-Learning

B. Advocacy Service-Learning and Research Service-Learning

C. A and B

D. None of the above

Ans: C

 

25. _________ is morality or standards of righteous behavior in relationship to a citizen’s involvement in society.

A. Integrity

B. Civic virtue

C. Loyalty

D. None of the above

Ans: B

 

26. __________ is the behavior between persons and groups that conforms to a social mode (that is, in accordance with the civil society), as itself being a foundational principle of society and law.

A. Integrity

B. Civic virtue

C. Civility

D. None of the above

Ans: C

 

27. Importance of Civic Virtue are

A. Civic virtue helps people understand their ties to the community and their responsibilities within it.

B. Civic virtue both expresses and builds trust and cooperation in the citizenry, and it is these qualities – “social capital” – that make everything else go well.

C. A and B

D. None of the above

Ans: C

 

28. Respect for other individuals can be shown in the following forms.

A. Showing gratitude

B. Respecting other’s opinions & Respecting your enemies

C. Respecting yourself.

D. All of the above.

Ans: D

 

29. Which of the following is/are true.

A. Living in peace is about harmoniously with yourself, others, and all sentiment beings around you.

B. Living in peace is both an outward and an inward process.

C. A and B

D. None of the above

Ans: C

 

30. ______ can be defined as an act of feeling and exhibiting concern and empathy for others, i.e., feeling or showing care and compassion.

A. Sharing

B. Caring

C. Uncaring

D. None of the above

Ans: B

 

31. Which of the following is/are true.

A. Sharing is the joint use of a resource or space.

B. Sharing is the process of dividing and distributing.

C. Sharing is a basic component of human interaction, and is responsible for strengthening social ties and ensuring a person’s well-being.

D. All of the above

Ans: D

 

32. ______ is the human quality of communicating and acting truthfully and with fairness.

A. Integrity

B. Honesty

C. Sincerity

D. None of the above

Ans: B

 

33. Honesty is exhibited in the following two aspects

A. truthfulness

B. trustworthiness

C. hardworking

D. A and B

Ans: D

 

34. Which of the actions of an engineer that lead to dishonesty are:

A. Lying, Deliberate deception and Withholding the information

B. Not seeking the truth and Not maintaining confidentiality

C. Giving professional judgment under the influence of personal benefits and prejudice

D. All of the above

Ans: D

 

35. _________ is the tendency to accept and face risks and difficult tasks in rational ways.

A. Safety

B. Courage

C. Discourage

D. None of the above

Ans: B

 

36. Types of courage are

A. Physical Courage

B. Social Courage

C. Intellectual courage

D. All of the above

Ans: D

 

37. Courageous people own and have shown the following characteristics in their profession.

A. Perseverance and Experimentation

B. Involvement and Commitment

C. A and B

D. None of the above

Ans. C

 

38. The important ways of building courage are

A. Having confidence and believe in your ability to be courageous

B. Take risks and accept failure

C. A and B

D. None of the above

Ans: D

 

39. The obstacles to successful cooperation are:

A. Clash of ego of individuals and Lack of leaderhsip

B. Conflicts of interest and Ignorance

C. A and B

D. None of the above

Ans: C

 

40. __________ means alignment to goals and adherence to ethical principles during the activities.

A. Cooperation

B. Dedication

C. Commitment

D. None of the above

Ans: C

 

41. ______ the ability to feel what the other person is feeling. It is to experience their emotions.

A. Empathy

B. Sympathy

C. Concern

D. None of th above

Ans: A

 

42. _________ is the capability of individuals to recognize their own emotions and those of others, discern between different feelings and label them appropriately, use emotional information to guide thinking and behavior, and manage and/or adjust emotions to adapt to environments or achieve one's goal(s).

A. Emotional Quotient (EQ)

B. Sympathy

C. empathy

D. None of the above

Ans: A

 

43. Emotional Quotient (EQ) is also called

A. Emotional intelligence (EI)

B. Emotional leadership (EL) 

C. Emotional intelligence quotient (EIQ).

D. All of the above

Ans: D

 

44. People with self-confidence have the following characteristics.

A. Self-assured standing & Willing to listen and learn from others

B. Frank to speak the truth

C. Respect other's efforts

D. All of the above

Ans: D

 

45. ___________ is the concept of an ultimate or an alleged immaterial reality, an inner path enabling a person to discover the essence of his/her being; or the "deepest values and meanings by which people live.

A. Honesty

B. Spirituality

C. Peace

D. None of the above

Ans: B

 

46. Which of the following are true.

A. Yoga is an ancient discipline designed to bring balance and health to the physical, mental, emotional, and spiritual dimensions of the individual.

B. When adopted as a way of life, yoga improves physical, mental, intellectual, and spiritual health.

C. Yoga offers an effective method of managing and reducing stress, anxiety, and depression, and numerous studies demonstrate the efficacy of yoga on mood-related disorders.

D. All of the above

Ans: D

 

47. Yoga is depicted as a tree and comprises the following aspects or limbs. They are

A.  yama, niyama, asana

B. pranayama, pratyahara, dharana

C. dyana, samadhi

D. All of the above

Ans: D

 

48. Yama means

A. universal ethics

B. individual ethics

C. physical postures

D. All of the above

Ans: A

 

49. Which of the following are true

A. yama (universal ethics)

B. niyama (individual ethics)

C. asana (physical postures)

D. All of the above

 

50. Which of the following are true

A. pranayama (breath control),

B. pratyahara (control of the senses),

C. dharana (concentration),

D. All of the above

Ans: D

 

51. Which of the following are true

A. dyana (meditation)

B. samadhi (bliss)

C. A and B

D. None of the above

Ans: C

 

52. ________ is a practice that has been associated with almost all religions and civilizations across the world. Since it is so closely associated with religion, many people take meditation to be the same thing as praying.  Meditation is important part of Yoga.

A. Yoga

B. Spirituality

C. Meditation

D. None of the above

Ans: C

 

53. __________ is the about explaining the morality.

A. duty ethics
B. obligations
C. recognizing rights
D. good moral
Ans: A

54.  _______deals with theories about ethics.

A. Tacit Ethics

B. Meta Ethics

C. Rights Ethics

D. Personal Involvement
Ans: B

55. One of the ethical standards is to:

A. Disrespect the work of colleagues

B. Satisfy writers the need for expression instead of readers need for information

C. Prefer complex and indirect speech expression

D. All of the above

Ans: C

56. Which of the following refers to honesty in beliefs?

A. forming of one's beliefs without self-deception
B. Employee not interfere in the decision taken by the employer or the client
C. Act of not deceiving or not intentionally misleading others
D. Individual not manipulate accounts or get bribes
Ans: A

 

 by Dr. S. Selvaganesan, Prof. & HoD/IT, JJCET

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home